Home arrow Linkbaiting
Meer bezoekers - Linkbaiting

Al eerder zagen we dat het hebben van externe links een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste factor is in het hoog scoren in zoekmachines. Geen wonder dus dat mensen op zoek gaan naar creatieve manieren om meer links te krijgen. Een populaire vorm is tegenwoordig Linkbaiting. Een link bait is iets wat ervoor zorg dat anderen naar je gaan linken zonder dat je daarom hoef te vragen.

Manieren om een link bait te veroorzaken:

Schrijf een Seo Wedstrijd uit

Een Seo Wedstrijd is een wedstrijd waarin webmasters een bepaald domein promoten, waarbij degene die uiteindelijk in de zoekmachine het hoogst eindigt, wint. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld deze:

PVMultimedia seo contest

Inschrijving is mogelijk tot 31 maart en de hoofdprijs is € 500,–. De wedstrijd loopt tot 1 juni. Zo’n wedstrijd is natuurlijk een slim idee om meer links te krijgen en daardoor hoger te scoren in de zoekmachines. Wel denk ik dat het effect ervan tijdelijk zal zijn want veel deelnemers zullen de link na afloop van de wedstrijd weer weghalen. Bovendien moet je oppassen dat zich aan de regels houden en geen technieken gaan gebruiken die door zoekmachines afgestraft worden. Zelf zou ik er overigens niet zo snel aan zoiets meedoen, niet alleen omdat de kans na erg klein is dat je wint maar ook omdat ik me toch wel wat gebruikt zou voelen door dit bedrijf. Maar veel mensen zitten daar kennelijk helemaal niet mee en die doen - blijkens de reacties op dit forum - graag mee. Hier nog een ander voorbeeld:

alexshalmon.com

“Alex Shalman at Practical Personal Development (a blog about self help and personal growth) is hosting a Donation Contest in which you press a button and he donates a dollar” Dit idee komt eigenlijk op hetzelfde neer maar is al een stuk sympatieker. Alex Shalman doneert namelijk $ 1 per blog waarop aandacht aan zijn acttie wordt besteed, tot een maxium van $ 500. Dit bedrag wordt vervolgens aan een door de winnaar te bepalen goed doel besteed. De winnaar wordt "random" door Alex aangewezen en op 15 april bekend gemaakt.

Geef iets weg

Schrijf een E-boek en geef het gratis weg. Als de inhoud goed en interessant is, zullen mensen op hun eigen sites vanzelf naar je downloadpagina gaan linken.

Maak handig gebruik van creative commons licenties

Creavive commons zijn relatief nieuwe licentie vormen. Deze licenties geven anderen het recht om content, zoals bijvoorbeeld muziek of teksten onder bepaalde, door jou te bepalen voorwaarden her te gebruiken. De licenties kunnen voor allelei creatief materiaal worden gebruikt, zoals muziek, foto’s, kunst, teksten, etc. creative commons

Er zijn verschillende vormen van licenties die in meer of mindere mate vrijheden geken, maar bij iedere licentie is een door jou te omschrijven naamsvermelding, een voorwaarde. As je daarbij niet alleen je naam maar ook een link naar je website aangeeft, kan je dit al snel aardig wat externe links en publiciteit opleveren.

Andere manieren om eeen link bait te veroorzaken zijn bijvoorbeeld:

Iets controversieels schrijven Uitgebreid onderzoek ergens naar doen en daarover publiceren Een enquete houden via je website of weblog De eerste zijn die bepaald nieuws brengt Doe hier nog veel meer ideeen op voor het creeeren van een Linkbait of liever nog, bedenk zelf iets origineels en kondig het hier aan!