Home arrow Webwinkel starten
Een Webwinkel starten

Inleiding tot een eigen webwinkel

Als je zelf een produkt hebt om te verkopen kun je dat op internet op verschillende manieren doen.

Een van die manieren is het beginnen van een webwinkel. Je kunt ervoor kiezen om deze te laten bouwen maar je kunt het ook zelf doen en dat is tegenwoordig helemaal niet zo moeilijk meer en het hoeft ook niet veel te kosten. Sterker nog, het kan zelfs gratis. Wel zijn de commerciele mogelijkheden over het algemeen het snelst en gemakkelijkst te installeren. We zetten hier een aantal verschillende mogelijkheden op een rij.

Commerciele mogelijkheden:

Shoptrader:

Shop Trader heeft verschillende mogelijkhededen. De losse internetkassa is geschikt voor bestaande websites die betaaldiensten als iDEAL, PayPal, credit-card en machtiging willen aanbieden. Andere opties zijn de kant en klare webwinkels die je alleen maar hoeft in te richten met je eigen produckten. De kosten varieren van 14,50 per maand voor een Internet kassa tot 29,29 voor een professionele webwinkel

.

Bijna Gratis Webwinkels:

Wil je zo weinig mogelijk geld kwijt zijn aan een webwinkel dan is het een goede optie om zelf een webwinkel op te zetten met behulp van *open source* mogelijkheden. Hier zijn een aantal goede en ook Nederlandstalige produkten voor ontwikkeld.

OsCommerce

De bekendste is oscommerce.nl. Na installatie heb je een volledige webshop waarvan je de teksten en de lay-out kunt aanpassen. Ook zijn er modules voor online betaalmogelijkheden ontwikkeld.

Joomla

Ook Joomla is een goede optie. Joomla is een open source content managementsysteem met diverse shopmodules, zoals Virtue Mart.  Met Joomla kun je bovendien je eigen website bouwen. Een voorbeeld van een website en webwinkel met Joomla is te zien op Mingos .

Zen-Cart

Dan is er nog Zen-Cart. Dit schijnt moderner te zijn dan oscommerce en is eveneens in een Nederlandstalige vertaling beschikbaar.

http://www.zen-cart.nl

Bij de open source varianten kun je ook altijd kiezen uit verschillende designs. Als je voor deze optie kiest, houdt er dan wel rekening mee dat het je iets meer tijd zal kosten om uit te zoeken hoe een en ander allemaal werkt. Hierbij is het aan te raden om te kiezen voor een webhoster die deze oplossingen ondersteund. Belangrijkste is dat ze apache, php en mysql aanbieden. Een aantal heeft de installatie van een aantal van deze paketten al volledig voorbereid, zodat je ze met een druk op de knop in werking kunt stellen. Je moet dan natuurlijk nog wel je eigen shop in gaan richten.

Helemaal gratis zijn deze mogelijkheden  niet. In alle gevallen heb je webhosting nodig. Kijk daarvoor eens bij:

YourHosting heeft voordelige hosting pakketten en bovendien zijn veel open source scripts, zoals bijvoorbeeld Joomla al voorgeinstalleerd.  

Gratis webwinkels:

Sluit aan bij een portal

Als je je vooral richt op de verkoop van affiliate produkten, is het ook een optie om je aan te sluiten bij een portal van startpagina's. Er zijn legio portals die deze mogelijkheid bieden. Een voorbeeld:

Startze.nl

Kapaza

Hier kun je ook een gratis webwinkel starten. Je krijgt dan een subdomein bij kapaza. Hosting op een eigen domein is dus niet mogelijk. Dit lijkt vooral geschikt voor het verkopen van tweedehandsspulletjes e.d. De betaling moet je zelf regelen; er zijn geen online betaalmogelijkheden. Als je een paypall account hebt of aanmaakt, zou je die eraan kunnen koppelen.Ga voor meer info naar:

http://shop.kapaza.nl

Samenvatting:

Een gratis webwinkel is wel mogelijk maar niet echt geschikt voor het serieuze werk. De commerciele mogelijkheden zijn gemakkelijk, maar brengen ook hogere kosten met zich mee. De open source mogelijkheden zijn het voordeligst en bieden de meeste vrijheid, maar vereisen meer technische kennis van het bouwen van websites.

Als je besluit tot het laten bouwen van een site kies dan het beste voor een websitebouwer die webwinkels bouwt met de een van de hierboven genoemde open source software pakketten, zoals Joomla of Zen-Cart. Het voordeel daarvan is dat je de webwinkel als die eenmaal klaar is heel gemakkelijk kunt onderhouden en dat je als je dat wilt, ook over kunt stappen naar een andere websitebouwer.