Home arrow Links
Meer bezoekers op je site via links

Om goed te scoren in zoekmachines is het hebben van links naar je website op die van anderen van belangrijke invloed. Zoekmachines gaan ervan uit dat als andere sites naar die van jou linken, je site wel van enig belang zal zijn.

Niet alleen het aantal links is belangrijk maar vooral  de "ranking" van de site die naar je linkt. ten opzichte van je eigen ranking. Zoekmachines werken met een soort waarderingssysteem voor websites, waarbij de waarde o.a. wordt bepaald door de inhoud, links van andere sites, ouderdom van de site, updates van de site, etc. De ranking gaat van 0 naar maximaal 10. Links schijnen binnen dit systeem een belangrijk gegeven te zijn voor het bepalen van deze waarde. . Voor Firefox bestaan meerdere plug-ins waarmee je kunt zien wat de pagerank is van een site. De ene geeft wat uitgebreidere informatie dan de ander.

Als je geen Firefox hebt, kun je het  hier downloaden of als je dat om duistere redenen  niet wilt, de Google Toolbar downloaden of een online pagerank checker raadplagen, zoals bijvoorbeeld deze.

Sites vinden die naar je willen linken:

Voor veel onderwerpen zijn op internet verzamelpagina’s te vinden waarbij je je website zou kunnen aanmelden. Probeer daarbij niet alleen links naar je hoofdpagina te krijgen maar ook naar je subpagina’s Een voorbeeld van een verzamelpagina zijn de dochterpagina’s van startpagina. Helaas heeft startpagina ingesteld dat de links aldaar niet door zoekmachines mogen worden geteld voor de pagerank. Dit doen ze omdat er heel veel links staan op de dochterpagina’s terwijl er minder vaak naar wordt teruggelinkt. Hierdoor zou hun eigen pagerank omlaag kunnen gaan ten opzichte van de pagina’s waarnaar ze linken.

Toch is aanmelden bij startpagina dochters nog steeds wel zinvol omdat ze je bezoekers kunnen opleveren. Veel startpagina dochters hebben redelijke bezoekersaantallen. Onderaan iedere pagina staat een bezoekerteller zodat je zelf kunt zien of het aanmelden de moeite waard is. Na startpagina zijn er heel veel kopieen verschenen, zoals bijvoorbeeld startkabel. Verwacht van de meesten geen spectaculaire bezoekersaantallen, maar je kunt altijd eens het volgende lijstje doorlopen:

www.bestelinks.nl/
www.begincool.nl/
www.beginpaginas.nl/
www.beginstart.nl/
www.bekijkmenu.nl/
www.coolbegin.nl/
www.coolepagina.nl/
www.coolestart.nl/
www.coolstart.nl/
www.coolelinks.nl/
www.coolestart.com/
www.eigenoverzicht.nl/
www.eigenpage.nl/
www.eigenstart.nl/
www.expertpagina.nl/
www.favorietje.nl/
www.favos.nl/
www.gerelateerd.nl/
www.gigazoekgids.nl/
www.goedbegin.com/
www.goedbegin.nl/
www.goedvinden.com/
www.goedvinden.nl/
www.gerelateerd.nl/
www.internetlinks.nl/
www.jouwbegin.nl/
www.jouwstarter.nl/
www.jouwpagina.nl/
www.kijkeffe.nl/
www.leukelinks.nl/
www.leukestart.nl/
www.linkgids.net/
www.linkgoed.nl/
www.linkkwartier.nl/
www.linkmagazijn.nl/
www.maakjestart.nl/
www.mijnstartpagina.nu/
www.mijnzooi.nl/
www.onlinebegin.nl/
www.overzichtje.nl/
www.start4you.nl/
www.startpagina.nl/
www.startpagina.be/
www.startbeurs.nl/
www.startbewijs.nl/
www.startdata.nl/
www.startertjes.nl/
www.start.be/
www.startportals.be/
www.startje.nl/
www.startje.be/
www.startje.com/
www.startze.nl/
www.starthoekje.nl/
www.startmee.nl/
www.startpleintje.com/
www.startpleintje.nl/
www.startbeurs.nl/
www.startgemak.nl/
www.startkabel.nl/
www.startspot.nl/
www.startkwartier.nl/
www.startplezier.nl/
www.startspin.nl/
www.startsleutel.nl/
www.startspot.nl/
www.starttopper.nl/
www.startzoeken.nl/
www.topbegin.nl/
www.totaalstart.nl/
www.toplinkjes.nl/
www.velelinkjes.nl/
www.verzamelgids.nl/
www.vindjeviahier.nl/
www.vindnu.com/
www.vindhier.com/
www.webmad.nl/
www.zoekenstart.nl/
www.2link.be/
www.zoekvinden.nl/ 

Een andere bekende internationale verzamelpagina is DMOZ, een zogenaamde directory. Een link in DMOZ is belangrijk omdat veel zoekmachines gebruik maken van deze resultaten. Helaas is het meestal erg lastig om een vermelding te krijgen. DMOZ bestaat uit categorieen en deze worden bijgehouden door vrijwilligers en daarvan zijn er domweg te weinig.  Om het voorelkaar te krijgen zou je je zelf aan kunnen melden als beheerder. Dmoz vraagt daarbij wel een uitgebreide motivatie en dus niet alleen: ik wil mijn eigen site opnemen..

Directories zijn niet altijd gratis. Hier een overzicht van internationale directories, gerangschikt naar pagerank.
 

Werk samen met je concurrenten en/of zoek uit wie er naar hen linken.

Het klinkt misschien gek maar samenwerking met concurrenten kan prima werken. Zij hebben immers ook links nodig. Zo is Leren.nl een soort van concurrent van Cursusnetwerk  maar ik zie ze vooral als een partner om mee samen te werken. Zo link ik op Cursusnetwerk naar hun cursusaanbod en zij linken terug naar een aantal van onze cursssen. Daarnaast kan ik uitzoeken wie er allemaal linken naar leren.nl. Dit doe je door in Google in te typen: link:www.leren.nl. De resulataten laten dan zien wie er allemaal naar ze linken. Een handige tool hiervoor is ook de Firefox add-on Toggle Seo Information.

Linkfarms

Linkarms en FFA sites zijn sites die iedereen toestaan onbeperkt links toe te voegen. Vaak is de kwaliteit zeer matig dus het heeft niet veel zin om hieraan mee te doen. Er wordt ook wel beweerd dat een link op een linkfarm er toe kan leiden dat je eigen site wordt afgestraft en uit de zoekresultaten wordt verwijderd maar da geloof ik eigenlijk niet zo. Deze sites kunnen ook op eigen houtje je sites gaan toevoegen dus het lijkt me eigenlijk niet dat de zoekmachines jou gaan afstraffen voor iets waaraan je zelf mischien niks kan doen.

Teruglinken?

Veel sites zullen vragen of eisen dat ze een link naar hen op je site terug krijgen. Dit wordt reciprocal inking genoemd. Als je linkt naar een site met een lagere pagerank, kan dat dus nadelig voor je eigen positie in de zoekmachines zijn. Een site met een lage ranking hoeft helemaal geen slechte site te zijn, het kan bijvoorbeeld zijn dat de site nog niet zo lang bestaat en het duurt een tijdje voordat sites uberhaupt een pagerank krijgen. Ik let vooral op of een site goede informatie biedt voor mijn bezoekers en besluit op basis daarvan of ik naar ze wil linken.