Home arrow Wat is Affiliate Marketing
Wat is Affiliate Marketing

Affiliate marketing is een groeimarkt. Dat komt doordat steeds meer mensen via internet hun aankopen doen. Steeds meer producten en diensten worden tegenwoordig online aangeschaft.

Bedrijven maken hierbij steeds meer gebruik van affiliate marketing. Deze vorm van marketing komt uit Amerika en ook in Nederland komt dit steeds vaker voor. Affiliate marketing wordt in Nederland ook wel "partnerverkoop" genoemd.

Wat is Affiliate Marketing?

Als affiliate of partner van een bedrijf neem je eigenlijk een deel van de marketing en de promotie van dat bedrijf over. Je zorgt ervoor dat het bedrijf of de producten ervan gepromoot wordt en dat het bedrijf daardoor een hogere omzet draait. Over de omzet die via jou wordt gerealiseerd, wordt een bepaalde provisie uitbetaald en dat zijn dan je verdiensten. Met het verkoopproces en de levering van goederen of diensten heb je dus niks te maken. Je zorgt er alleen voor dat het bedrijf meer klanten krijgt. Om een bedrijf te promoten krijg je de beschikking over allerlei advertentiemateriaal, zoals banners en tekstlinks. Meestal doe je dit door middel van je eigen website. Dit klinkt misschien cryptisch maar het zal aan de hand van voorbeelden duidelijker worden.

Wat is reseller marketing

De begrippen "reseller" en affiliate" worden vaak door elkaar gebruik maar er is wel een belangrijk verschil. Als je als reseller (wederverkoper) voor een bedrijf optreedt ben je namelijk meer dan een promotor. Je bent dan ook verantwoordelijk voor de eerste lijn support aan de klant en de klant ziet jou als aanspreekpunt. Reseller marketing komt veel voor bij bijvoorbeeld Webhostingbedrijven. Je krijgt dan de beschikking over een bepaalde bandbreedte en kunt die zelfstandig gaan verkopen aan je klanten. Meer hierover bij geld verdienen met webhosting

Hoe worden je verdiensten bepaald?

Dat varieert. Over het algemeen zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Klik: (cpc): vergoeding voor een klik op de website, variërend van 1 cent tot enkele euro's
  • View: (per 1000) (cpm): een vergoeding voor het aantal vertoningen van banners op jouw website
  • Lead: (cpl): vergoeding voor een inschrijving voor een dienst of bijvoorbeeld voor het maken van een afspraak of het aanvragen van een brochure, kan variëren van 10 cent tot 100 euro of zelfs meer
  • Verkoop (sales): vergoeding, vaak van een percentage over de verkoop die vanaf jouw site is gegenereerd

Hoe weet je wat je verdiend hebt?

Na aanmelding bij een affiliate programma krijg je de beschikking over de statistieken van de aanbieder van het programma en daarin kun je je verdiensten volgen.

Wat valt ermee te verdienen?

Deze vraag is helaas niet te beantwoorden. De verdiensten kunnen sterk variëren en zijn vooral afhankelijk van hoe je het aanpakt.

Als je op een gemakkelijke manier een paar zakcenten bij wilt verdienen, kun je een of meerdere banners of tekstlinks op je website plaatsen. Bedenk hierbij dat tekstlinks vaak beter werken dan banners.

Als je op zoek bent naar een extra inkomen moet je het echter heel anders aanpakken. Ga daarvoor verder naar: affiliate marketing: hoe pak je het aan.