Home arrow Starten met Affiliate Marketing
Affiliate Marketing: hoe pak je het aan

Als je serieus aan de slag wilt met affiliate marketing moet je het vanaf het begin goed aanpakken:

Bedenk wat voor product of welke dienst je wilt gaan promoten. Zoek naar onderwerpen, producten en diensten waarvoor je zelf op zijn minst enige belangstelling hebt. In het volgende hoofdstuk wordt een groot aantal voorbeelden gegeven.

Maak een plan en besteed daarin aandacht aan het volgende:

De keuze van je product/dienst: onderbouw de keuze voor je product; waarom heb je ervoor gekozen/wat is je binding ermee/wat voor kennis heb je ervan? Kijk ook naar de concurrentie. Wie bieden het product al aan en hoe doen ze dat?

De keuze voor het bedrijf: Doe onderzoek naar welke bedrijven de mogelijkheid bieden om het product van je keuze via affiliate marketing aan de man te brengen. Probeer daarbij zoveel mogelijk te weten te komen, bijvoorbeeld:

  • Hoe lang bestaat het bedrijf? Hoe zijn de resultaten? Hoe betrouwbaar is het bedrijf als het gaat om de uitbetaling van zijn affiliates?
  • Wat is je verdienpercentage? Wat zijn de vergoedingen die het bedrijf uitkeert; betalen ze voor leads, clicks of alleen voor gerealiseerde verkopen? Wat verdien je per verkoop?
  • Hoe ga je de marketing aanpakken? Heb je al een website/ga je een eigen website (laten) bouwen en een domeinnaam registeren/biedt het bedrijf waarvoor je aan de slag gaat misschien een kant en klare website?
  • Hoe ga je de promotie aanpakken?

Het promoten van affiliate programma's is niet altijd even gemakkelijk. Veel sites waarop je zou kunnen adverteren/linken , staan geen advertenties van affiliate programma's toe. Dit omdat ze anders vaak heel veel van dezelfde advertenties voor hetzelfde product op hun site krijgen. Met een eigen website heb je dit probleem niet.

Hoe pak je het aan?

Er zijn verschillende mogelijkheden om met affiliate programma's aan de slag te gaan. Deze zullen we hieronder bespreken:

1. Via je eigen website

Als je al een website hebt, kun je op zoek gaan naar een bedrijf (of meerdere) met een affiliate programma dat aansluit bij het onderwerp van je website. Stel je hebt een website over een bepaald land, dan zou je op je site vakantiereizen kunnen aanbieden of bijvoorbeeld speciale producten uit dat land. Het promotiemateriaal wordt door het bedrijf vaak kant en klaar aangeboden en je hoeft het dan dus alleen nog maar in je site te verwerken.

2. Via een kant en klare gratis website

Er zijn ook bedrijven die een complete gratis website aanbieden. Jij krijgt dan een kant en klare website en de promotie daarvan doe je zelf. Het voordeel daarvan is dat je geen eigen website meer nodig hebt; nadeel is vaak dat er al veel meer mensen aan het programma meedoen en dus ook een website hebben die er net zo uitziet als die van jou. Het promoten van zo'n site wordt op internet ook vaak moeilijk gemaakt doordat veel advertentiesites, fora e.d. dit soort sites niet toelaten. Je zult dan dus andere manieren moeten vinden om je site toch onder de aandacht te brengen.

3 Door een eigen website te bouwen

Een derde mogelijkheid is het bouwen van een eigen website. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Op Cursusnetwerk staat een uitgebreide cursus over dit onderwerp maar ook op deze site worden mogelijkheden aangegeven om dit snel en eenvoudig te realiseren. Ook op websitemaken.be vind je hier veel informatie over.

Een voorbeeld van een site die wij zelf hebben gebouwd rondom affiliate marketing is het Zoekburo .

4. Via een eigen webwinkel

Nog een mogelijkheid is om zelf een webwinkel beginnen. Verderop in deze cursus is hieraan een speciale les gewijd.

5. Via een portal

Een vijfde mogelijkheid is je aan te sluiten bij een portal, zoals startpagina of startkabel. Deze bestaan uit een groot aantal sites over allerlei onderwerpen. Als over een onderwerp van jouw interesse nog geen pagina bestaat, kun je een verzoek doen om over dat onderwerp een pagina te beheren. Het maken en bijhouden van zo'n pagina is over het algemeen vrij eenvoudig. Op die pagina plaats je dan zoveel mogelijk affiliate links en banners. Overigens is het niet bij alle portals toegestaan om een onbeperkt aantal betaalde links te plaatsen.

Een aantal voorbeelden van dit soort sites:

Wil je zelf zo'n soort site kijk dan eens bij startze:

Wees Creatief!

Bedenk dat jij niet de enige bent die als affiliate voor het door jou gekozen bedrijf gaat optreden. Het is dus belangrijk om je te onderscheiden van je concurrenten. Dit gaat vooral op als je kiest voor een eigen website of webwinkel.

Waar vind je affilate programma's.

Er zijn heel veel aanbieders van affiliate programma'. Veel aanbieders zijn aangesloten bij affiliate netwerken, dat zijn tussenpersonen tussen de affiliates en de aanbieders van affiliate programma's. Ga verder naar affiliate netwerken .