Home arrow Meer Bezoekers en Omzet
Meer omzet met affiliate marketing

Als je een product of dienst via je website of webwinkel verkoopt, kun je affiliate marketing ook inzetten als promotiemiddel. Grotere webwinkels, zoals Wehkamp en Bol, maar ook steeds meer kleinere maken hier gebruik van. De meesten doen dat via tussenkomst van een affiliate netwerk. Een alternatief is het volledig in eigen hand te houden, maar dat betekent dan dus wel dat je zelf de affiliate software moet beheren, zelf een netwerk aan affiliates moet opbouwen, zelf alle uitbetalingen te doen en de contacten met de affiliates te onderhouden. Zelf doen kan bijvoorbeeld met de software van Post Affiliate Pro.

Post Affiliate Pro is beschikbaar vanaf $ 89,-- Klik hier voor meer informatie.

Vaak blijkt het volledig in eigen hand houden toch  teveel gevraagd, zeker in het begin, maar ook een grote speler als Bol is hier onlangs op teruggekomen en heeft de affiliate activiteiten nu ondergebracht bij een netwerk. 

Hoe werkt affiliate marketing via de netwerken:

 • Meld de site aan waarmee je online diensten of producten aanbiedt bij een of meerdere van de netwerken;
 • Creëer advertenties en bepaal vergoedingen;
 • De door het netwerk goedgekeurde affiliates plaatsen de advertenties op hun sites;
 • Bezoekers van sites van affiliates vinden nu ook jouw webwinkel;
 • Bezoekers kopen diensten of producten op je site;
 • Via de statistieken bij het netwerk kun je zien hoeveel transacties er via de affiliates plaatsvinden;
 • Je moet zelf de transacties goed- of afkeuren;
 • Het affiliate netwerk brengt de kosten hiervan bij jou in rekening en betaalt de affiliates uit.  

Hoe bepaal je de hoogte van de vergoedingen?

Je bepaalt zelf de vergoedingsstructuur: per view, per click, per transactie, of een combinatie hiervan.

 • Wanneer je met name geïnteresseerd bent in het promoten van je merk (branding), kun je het beste per view vergoeden. Per click (=unieke bezoeker) kun je betalen als je het verkeer naar je site wilt opvoeren; bijvoorbeeld als je een nieuw product wilt introduceren.
 • Als je vooral geïnteresseerd bent in het verzamelen van gegevens en profielen van bezoekers, kun je beter per lead betalen, met een vaste vergoeding.
 • Is het opschroeven van de directe verkoop op jouw site je belangrijkste doelstelling, vergoed dan per leadmet een procentuele beloning.
 • Een combinatie van vergoedingen is met name interessant indien je een langetermijnrelatie wilt opbouwen met website-exploitanten.

In Nederland zijn een aantal affiliate netwerken actief. De beste ervaringen heb ik zelf met M4N en TradeTracker. 

M4N

Het voordeel van M4N voor adverteerders is dat dit netwerk een vrij streng goedkeuringsbeleid heeft voor deelnemende affiliates. Deelnemende websites moeten minimaal 3000 pageviews per maand hebben voordat ze worden toegelaten. Dat betekent dus ook dat de webmasters die bij M4N zijn aangesloten over het algemeen redelijk professioneel zijn. 

Kosten M4N:

M4N maakt onderscheid tussen een zogenaamd selfservice en een full service abonnement, waarbij je meerdere diensten kunt inkopen.

De opstartkosten bedragen in ieder geval € 500,--. Dat bedrag wordt gehalveerd als je op je eigen webwinkel een zogenaamde partnerpagina implementeert, met daarin informatie over je deelname aan M4N en een oproep aan affiliates om zich aan te sluiten.

De maandelijkse abonnementskosten zijn € 75,-- maar die worden met € 50,-- verminderd als je kiest voor automatische incasso.

Verder ben je bij M4N verplicht om de eerste drie maanden een minimale klikvergoeding te geven van 0,05 ct. Dit om webmasters te stimuleren om jouw webwinkel te gaan promoten. 

De kosten van een full service abonnement staan hier en deze zijn dus afhankelijk van je wensen en wat je zelf wilt doen of uitbesteden. 

Hier kun je je aanmelden voor deelname aan het affiliate programma van M4N.

TradeTracker

Bij Tradetracker zijn een eenmalige setupkosten € 500,-- en de maandelijkse kosten € 80,--. Snelle beslissers krijgen vaak de aanbieding om op te starten voor de helft van de kosten, dus € 250,-- eenmalig en € 40,-- per maand. Tradetracker heeft geen verplichte klikvergoeding. Voor het affiliate marketingprogramma geldt een opzegtermijn van 3 maanden. 

Hier kun je vrijblijvend meer informatie aanvragen over het affiliate programma van TradeTracker.