Home arrow Promotie
Promotie: meer bezoekers op je website of weblog

Promoot je site

Dit is een van de belangrijkste onderwerpen op deze site. Je kunt nog zo'n geweldige website hebben maar zonder bezoekers gebeurt er niks. Bedenk hierbij dat de concurrentie op internet enorm is en dat het bij de dag groeit. Zelfs op dit moment heeft 45% van het aantal MKB ondernemers nog geen website. Je kunt er dus van uit gaan dat de concurrentie alleen maar zal toenemen.

Gelukkig zijn er een groot aantal mogelijkheden om je website te promoten, waarvan een groot deel zelfs gratis. We gaan hier in op de belangrijkste.

Visitekaartje

Het is belangrijk dat je website op je visitekaartje staat. Bij vistaprint is het mogelijk om gratis 250 visitekaartjes te laten drukken. Je betaalt wel verzendkosten (vanaf € 5,55).

Bestelgratisvisitekaartjes

Zoekmachines

Als je website klaar is kun je hem aanmelden bij zoekmachines. Op het aammelden bij zoekmachines wordt vaak veel nadruk gelegd maar eigenlijk ie het niet eens zo belangrijk want de zoekmachines hebben robots en die vinden je site toch wel zodra hij ergens gelinkt is. De belangrijkste zoekmachine is Google. Het aanmelden bij Google is simpel. Iets anders is, om hoog in de zoekresultaten te scoren. De meeste mensen die gaan zoeken via Google, bekijken alleen de eerste 10 a 15 resultaten. Je kunt je resultaat verbeteren door je site te optimaliseren voor zoekmachines. Wil je meer weten, lees dan ook de pagina's over zoekmachine-optimalisatie (SEO)..

Links naar zoekmachines:

Google

Ilse

AltaVista

Directories en portals

Er zijn op internet een groot aantal directories en portals. Het is belangrijk om je site op zoveel mogelijk plekken aan te melden. Een grote directory is dmoz . Dmoz neemt niet alle sites op maar je moet het altijd proberen. Het is belangrijk dat je de aanmelding volgens de regels doet. Lees ze daarom eerst en let er vooral op dat je je site in de goede categorie aanmeld.

Een groot Nederlands portal is startpagina. Startpagina bestaat uit een groot aantal subpagina's (dochters) over allerlei onderwerpen die door vrijwilligers worden beheerd. Startpagina is erg populair en trekt dagelijks heel veel bezoekers. Probeer zoveel mogelijk onderwerpen te vinden die aansluiten bij het onderwerp van je website en meld je site daarbij aan. Het is niet altijd gemakkelijk om een site opgenomen te krijgen bij startpagina. Aan de ene kant is dat natuurlijk positief omdat het de kwaliteit van startpagina ten goede kan komen. Maar soms lijkt het er ook op dat veel pagina's in handen zijn van beheerders die vooral hun eigen sites promoten en concurrenten niet toelaten, tenzij die bereid zijn te betalen. De motivatie waarom sites worden afgewezen is ook niet altijd even helder. Cursusnetwerk werd bijvoorbeeld afgewezen bij zowel leren.pagina.nl als bij e-learning.pagina.nl omdat het onderwerp niet binnen het thema van de site zou passen... Toch blijft het de moeite van het proberen waard want op een aantal andere startpaginadochters is het inmiddels wel gelukt om links geplaatst te krijgen en die links leveren vaak toch redelijk wat bezoekers op.

Een ander groot portal is startkabel . Hier is het over het algemeen gemakkelijker om je site geplaatst te krijgen maar startkabel trekt wel minder bezoekers dan startpagina Een goede en relatief nieuwe startpagina is Startze.nl 

Andere startpaginakopieen:

Startbewijs

Bestevanhetnet

Naast het aanbieden van jouw link aan deze pagina's kun je er ook voor kiezen om zelf een pagina te gaan beheren bij een van deze portals. Kijk dan of er nog een onderwerp vrij is dat aansluit bij jouw website. Voordeel van het beheren van zo'n pagina is dat je er al je eigen links op kunt plaatsen, zodat je zelf meer bezoekers krijgt. Ook als je bezig bent met het promoten van affiliate programma's kan dit een goede optie zijn. Bij startpagina zijn vrijwel alle denkbare onderwerpen al bezet en bovendien mag je daar niet onbeperkt affiliate links plaatsen. De ander portals zijn daar veel soepeler in en ze bieden vaak ook nog meer vrije onderwerpen. Je kunt vaak ook een overzicht zien van pagina's die geen beheerder meer hebben en in dat geval zou je dan zo'n pagina kunnen overnemen. Voordeel daarvan is dat er vaak al een aantal links opstaan en dat je dus niet meer alles zelf hoeft op te bouwen. Het maken van een dergelijke pagina is overigens erg eenvoudig. Je zult overigens naast het maken van de pagina wel energie en tijd moeten steken in het promoten ervan.

Adverteren

Er zijn legio mogelijkheden om te adverteren. Van een kaartje in de lokale supermarkt of een advertentie in het huis aan huisblad tot een spotje bij de tv reklame. Ook op internet zijn veel mogelijkheden om je produkt of dienst te promoten via een advertentie. Er zijn zowel gratis als betaalde diensten.

Mogelijkheden voor gratis adverteren:

Advertenties.com

Dienstennet; speciaal voor diensten

nationalemarkt

marktnet

speurders

Betaald adverteren

Google Adwords

Een betaalde manier om te adverteren biedt het programma AdWords van Google. Als je met Google zoekt, zie je rechts altijd een aantal advertenties staan. Dat zijn de zogenaamde Adwords advertenties. Je kunt je eigen website of een affiliate programma ook via deze manier van adverteren onder de aandacht brengen. Je betaalt voor het aantal malen dat er op jouw advertentie wordt geklikt.

Je bepaalt zelf welk budget je per dag wilt besteden aan advertenties. Hierdoor zijn de kosten goed in de hand te houden. Ook bepaal je in principe zelf wat je over hebt voor een klik op jouw advertentie. Het programma werkt met zoekwoorden en als er dan naar een jouw opgegeven zoekwoord wordt gezocht bij Google, word je advertentie getoond. De populariteit van een zoekwoord bepaalt hoeveel je moet bieden om met een bepaald zoekwoord onder de aandacht te komen. Soms is 0,01 cent genoeg maar meestal is 0,05 het minium en vaak ook 0,09 cent.

In de statistieken kun je precies bijhouden hoeveel maal jouw advertentie is vertoond, op welke positie en hoevaal erop geklikt is.

Google biedt zelf een informatiecentrum over Google Adwords. Als je meer wilt leren kun je daar eens een bezoekje aan brengen:

Googlelearningcenter

Om je aan te melden bij Adwords ga je naar:

Emailexchange

Leden van emailexchange sturen mailtjes aan elkaar. Je kunt credits verdienen door mailtjes van anderen te lezen. Met die credits kun je dan zelf weer mailtjes naar andere leden versturen.

Emailexchange.nl

Links ruilen:

Als je je website hier aanmeldt, kun je gemakkelijker linkpartners voor je site vinden: LinksManager.nl - Brengt linkpartners bij elkaar

Bezoekers ruilen:

Je kunt je site ook aanmelden bij een bezoekers ruilprogramma. Jij krijgt dan sites te zien van anderen die zich daar aangemeld hebben en in ruil daarvoor krijgen anderen jouw site te zien.

Een voorbeeld van een Nederlands bezoekers ruilprogramma is:

Dutchleader

Ten slotte kun je ook externe hulp inschakelen bij het promoten van je site, zoals bijvoorbeeld door een professioneel bedrijf als Click2Leads.

Een eigen weblog

Het opzetten van een eigen weblog kan ook een goede mogelijkheid zijn om je website te promoten. Een weblog is een soort dagboek op internet. Zelf doe ik dat door middel van http://www.kletskous.com. Zoals je ziet staan er op mijn weblog links naar onze andere websites en ook blog ik regelmatig over onderwerpen die met deze sites te maken hebben.  Via deze verhaaltjes en links komen er dan weer bezoekers op onze andere websites. In sommige gevallen kan een eigen weblog zelfs een complete vervanging zijn van een eigen website. Bijvoorbeeld als je reviews schrijft over bepaalde produkten. 

Denk eerst wel goed na voordat je een weblog begint. Als je schrijven niet leuk vindt, begin je er in ieder geval beter niet aan. Voor een weblog is het namelijk belangrijk dat er regelmatig nieuwe content verschijnt. Bedenk ook van tevoren of je dagelijks wilt bloggen, een keer per week of bijvoorbeeld een keer per 14 dagen en houd je daar dan ook aan. Op een weblog kunnen anderen ook reacties geven. Dat is erg leuk maar verwacht niet dat het meteen storm loopt. Er zijn namelijk heel veel weblogs en de meeste mensen hebben nu eenmaal niet de neiging om overal op te reageren. Natuurlijk kun je wel proberen om met je verhaaltjes mensen tot reageren te verleiden..

Je kunt een weblog starten op je eigen domeinnaam maar er zijn ook zogenaamde collectieve weblogs waarbij je je kunt aansluiten.

Voor het installeren van een weblog op je eigen domeinnaam kan ik van harte het programma Wordpress aanraden. Wordpress heeft heel veel mogelijkheden en is hier gratis te downloaden. Voor Wordpress heb je wel een webhost nodig die MySql ondersteund en het installeren op een webserver vergt wel enige technische kennis. Sommige webhosters hebben Wordpress al voorgeinstalleerd of zijn bereid het voor je te installeren.

Het voordeel van een collectief weblog is dat je niks hoeft te installeren. Het nadeel is dat het niet op je eigen domeinnaam staat en het dus minder persoonlijk is. Hierdoor is het vaak lastiger om je weblog onder de aandacht te brengen. Ook heb je bij een weblog op je eigen domeinnaam alles zelf in de hand en ben je niet afhankelijk van de mogelijkheden van het collectief.  

Voorbeelden hiervan zijn:

Weblog.nl

Ook via Wordpress kun je deelnemen aan een weblog collectief.

Voor het promoten van je weblog zijn er natuurlijk ook weer verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld via aanmelding bij:

http://weblogs.beginthier.nl
http://weblogs.coolestart.nl
http://webloggers.eigenstart.nl
http://weblog.startkabel.nl
http://weblogs.favos.nl
http://blogsearch.ilse.nl/

Ook heeft een weblog vaak de mogelijkheid van trackbacks en permalinks. Dit lijkt allemaal wat ingewikkeld maar het komt erop neer dat andere webloggers door middel van die links naar jouw weblog kunnen linken. Hierdoor krijgt je weblog dan weer meer bezoekers en trekt het meer aandacht.

Posten op fora

Heel veel websites hebben een eigen forum waarop bezoekers vragen kunnen stellen of hun mening kunnen geven. Meestal mag je op dit soort plaatsen geen directe reclame maken voor je eigen website maar wel is het toegestaan om in zo'n forum een bericht te plaatsen of te beantwoorden met daaronder je eigen "handtekening" waarin je een link naar je eigen website of weblog opneemt. Bij een actieve deelname aan een aantal fora kan ook dit een goede manier zijn om bezoekers op je site te krijgen.

Het beste kun je met een zoekmachine op zoek gaan naar een forum wat past bij het onderwerp van je website. Een paar grote fora zijn:

http://www.helpmij.nl (voor computerhulp)
http://www.forum.fok.nl (vooral jongeren)
http://www.seniorennet.be/forum (belgisch en voor ouderen)